Insuran Kereta Sewa

Ini senario yang biasa untuk sesiapa sahaja yang telah menyewa kereta kebelakangan ini: Anda letih selepas penerbangan panjang, dan akhirnya giliran anda di kaunter kereta sewa. Ejen itu menyenangkan sehingga tiba masanya untuk bercakap mengenai insurans, apabila dia mengacaukan semua akibat potensi yang buruk untuk merosot liputan syarikat. Anda tergoda untuk membeli insurans, dapatkan dia dari belakang, dan teruskan dengan perjalanan anda.

Tunggu, walaupun: Sebelum anda membeli pewarna pada insurans kereta sewa, anda akan melihat sama ada anda telah dilindungi oleh polisi insurans peribadi dan faedah kad kredit anda sendiri. Kami akan memecahkan insurans kereta sewa, sama ada insurans anda sendiri membuatnya berlebihan, dan beberapa situasi di mana menghabiskan wang tambahan sebenarnya boleh menjadi langkah pintar.

Karloop

Insurans Kereta Sewa 101
Dikagumi oleh semua cetakan yang baik pada kontrak itu? Adakah anda melihat banyak akronim yang mengelirukan? Inilah caranya untuk membongkar liputan kereta sewa:

Pengecualian kerosakan kerugian / pelanggaran: Penepian kerugian kerosakan, atau LDW, kadang-kadang dipanggil pelepasan kerosakan perlanggaran, atau CDW. LDW membolehkan anda menanggalkan cangkuk untuk kos jika kereta sewa anda dicuri, dirusak, atau rosak dalam kemalangan. Ini mungkin termasuk kehilangan caj penggunaan, syarikat sewa kereta mengenakan bayaran untuk keuntungan yang hilang apabila mereka mesti membaiki kenderaan.
Liabiliti: Kadang-kadang disebut insurans liabiliti tambahan, atau SLI, insurans liabiliti sewa melindungi anda jika anda merosakkan kenderaan atau harta lain ketika memandu kereta sewa. Ia juga boleh membayar perbelanjaan perubatan untuk orang lain yang terluka dalam kemalangan yang anda buat.
Insurans kemalangan diri: Insurans kemalangan diri, atau PAI, merangkumi kos perubatan untuk anda dan penumpang anda jika anda terluka dalam kemalangan kereta sewa.
Perlindungan kesan peribadi: Perlindungan kesan peribadi atau PEC melindungi anda jika ada barang peribadi yang dicuri dari atau rosak dalam kereta sewa murah  anda.
Apakah kos insurans kereta sewa?
Kos insurans sewa kereta murah berbeza-beza oleh syarikat dan liputan, tetapi satu perkara pasti: Ia tidak murah. Anda boleh membayar $ 10 hingga $ 30 sehari untuk pengecualian kerugian kerugian sahaja. Jika anda memilih untuk liabiliti tambahan, tambahkan lagi $ 10 atau lebih. Insurans kemalangan peribadi dan liputan kesan peribadi boleh menambahkan lagi $ 5 setiap satu ke tab anda.

Tambah semuanya bersama-sama, anda dengan mudah boleh membayar $ 40 sehari untuk dilindungi sepenuhnya oleh insurans kereta sewa. Memandangkan anda sering boleh menyewa kereta ekonomi untuk tidak lebih daripada itu – dan kadang-kadang kurang, jika anda mendapat tawaran yang baik – tab harian untuk insurans kereta sewa adalah pil yang sukar untuk ditelan.

Adakah Karloop Dilindungi?
Sebelum anda merobohkan wang anda yang susah payah hanya untuk menghentikan ejen daripada mengganggu anda, berfikir dua kali. Insurans kereta sewa sering – walaupun tidak selalu – berlebihan jika anda mempunyai perlindungan umum yang lain. Berikutan langkah-langkah di bawah ini boleh membantu anda menentukan sama ada insurans kereta sewa sebenarnya pembaziran wang untuk anda.